The French school is a model of a clean air learning environment

0

Completed in the summer of 2020, Simone de Beauvoir School in Drancy, France, placed architectural emphasis on spatial aspects, function and durability. The architects of Bond Society and Daudré-Vignier & Associés have collaborated on a brand new primary school, comprising 10 classrooms, meeting spaces, a restaurant and a playground.

Read on below

Our featured videos

The design emphasized natural lighting and a continuous flow in the spaces. This open concept includes stationary furniture, storage and benches, but eliminates narrow passages or copious walls to confine the space.

Related: MMXVI’s New Day School Uses Existing Residential Building

Bay windows open onto the courtyard

The architects put the health of the students and the planet first through careful selection of materials. They took inspiration from the thermal and environmental goals of RT 2012. With this in mind, they used wood as the main building material, which is not only a natural material, but reduces the need for concrete and supports industry. local forest. Wood is also a renewable resource and acts as a sponge for CO2. In areas where stone was used, the materials came from near the Vassens quarries in the Aisne.

Windows open the full length of a classroom facing another room

Located in a dense residential area, the Simone de Beauvoir primary school shares common points with the Jacqueline Quatremaire nursery school and the nearby La Farandole municipal nursery school.

Although nearby, Simone de Beauvoir creates a natural and artificial separation of adjacent schools through fences and plants. The building itself faces the interior courtyard to create isolation from the surrounding distractions. However, the yard is also loosely connected with the kindergarten to form familiarity for children moving from school to school while keeping the areas separate.

Outside the school with a blue sky behind

Inside there is a reception hall, administrative center, food court and teaching facilities. Another of the four poles of the design is the recreation center, which acts as a dividing line and at the same time a point of connection with the existing nursery school. The space also includes a multipurpose room, a storage room and an open-air garden used as an educational tool and for a healthy and pure learning environment.

+ Bond Society and Daudré-Vignier & Associés

Photograph by Charly Brivez


Source link

Share.

Leave A Reply